Партия ГЕРБ се появява с помощта на баварския Християнсоциален съюз като

...
Партия ГЕРБ се появява с помощта на баварския Християнсоциален съюз като
Коментари Харесай

"Берлин да притисне своя приятел в София"

Партия ГЕРБ се появява благодарение на баварския Християнсоциален съюз като част от опита на Запада да сътвори опция, посредством която да сложи в България под надзор икономическия и незаконен хайлайф, произхождащ основно от някогашните комунистически секрети служби. Партийната база на ГЕРБ беше полицията в страната, в която Бавария към този момент беше вложила съществено. Това пише в  за македонската работа на " Дойче веле " Гудрун Щайнакер - някогашен зам.-посланик на Германия в София (2006-2009) и дипломат в Скопие (2011-2014)*. Оригиналното заглавие е " Кой ще спре българския тормоз над Северна Македония? "

Щайнакер твърди, че планът ГЕРБ трябвало да бъде отговор на това, че макар че страната е призната през 2007 година в Европейския съюз, държавното управление на Сергей Станишев продължавало да затъва в мочурище от корупция и престъпност.

" Товаь за съжалениеь не е реализирано до през днешния ден. Всъщност тези елити са просто подмладени - в този момент са на власт синовете, дъщерите и протежетата на първата промяна след рухването на комунизма. Но те по същия метод не престават да си разделят ресурсите на страната, в това число фондовете от Европейски Съюз. "

Щайнакер напомня, че ГЕРБ е основана със забележителна помощ - даже името е измислено от тях - от фондация  " Ханс Зайдел " на Християнсоциалния съюз (ХСС). " Години преди този момент Бавария благодарение на фондацията играе значима роля в реформирането и оборудването на българската полиция и построяването на положителни връзки със страната. " (Посланичката пропуща да означи, че по същото време баварската прокуратура бе доста близка с българската Върховна касационна прокуратура, бел " Сега ".)

Бившият посланик разкрива още, че на Запад се надявали " напористият Цветан Цветанов " да успее да вкара ред като вътрешен министър. Тогава той е дясната ръка на Борисов в Столична община. " Резултатът след 11 години е непретенциозен. ГЕРБ е на власт съвсем непрестанно от 2009 година насам. Елитите са си същите. Корупцията процъфтява с нови способи за заграбване даже на парите на Европейски Съюз. " (При първото си посещаване в Берлин като министър председател Борисов изнесе лекция във  фондация " Конрад Аденауер ", в която цветисто изясни по какъв начин в същия миг " Цветанов копае с екскаватор трупове край София "., бел. " Сега " )

Щайнакер разяснява, че след месеците на антиправителствени манифестации това лято правителството не е паднало, само че е под въпрос изборната победа на ГЕРБ на идните избори през март. " Борисов, за който се твърди, че му е писнало да ръководи, желае да се задържи до изборите и да обезпечи властта на ГЕРБ. Българската социалистическа партия, която породи от комунистическата партия и диктуваше политиката в страната повече от 15 години след преврата, не е опция. Едва ли ще успее да постави завършек на бъркотията в стопанската система, политиката и проведената престъпност, в които е забъркана. Европейски Съюз беше и е вяра за доста българи, макар че мнозина са разочаровани от него. "

Дипломатката, работила 4 години в посолството в София, изяснява, че за Северна Македония Борисов е отстъпил на министъра на защитата и някогашен осведомител на комунистическите служби, с цел да остане на власт. Наблюдателите считат, че най-вече заради вътрешнополитически аргументи българското държавно управление наложи несъгласие на започването на договаряния за присъединение към Европейски Съюз за Северна Македония, а " това де факто е в интерес на опозиционните националисти от ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, които се радват, че министър председателят Зоран Заев още веднъж не съумя да стартира договарянията ".

В публикацията Щайнакер, която е работила и в посолството в Норвегия, изяснява, че е изказванието, че македонският е единствено акцент на българския език, " е ненадминато по своята глупост ". Тя споделя, че както днешният български език се е оформил през XIX век, по този начин и македонският след Втората международна война е кодифициран като общоприет език от лингвиста Блаже Конески на основата на няколко диалекта на територията на днешна Северна Македония. " Македонският се появява като общоприет език малко по-късно, само че по едно и също време с други по-късни национални езици в Европа ", продължава тя. Нейният образец е с норвежкия бокмол, образуван въз основата на риксмол през XIX век и е основан след независимостта на страната през 1905 година на основата на езика, който се приказва в новата столица Кристиания (Осло). Дотогава в Норвегия пишат на датски, само че през днешния ден никой не слага под подозрение съществуването на норвежкия език и норвежката литература с право е известна по света.

В умозаключение Щайнакер назовава претенциите на България " безочлив, непросветен, нереалистичен и напълно транспарантен ход с вътрешнополитически претекстове ". " Германското федерално държавно управление би трябвало да употребява своето председателство на Европейски Съюз, с цел да призове към разсъдък българското държавно управление, изключително " партийния другар " в ЕНП, министър-председател и ръководител на ГЕРБ, да поемат своята отговорност към Европа и да оставят на специалистите несъгласията към историята и да оставят езика. Борисов и неговият политически хайлайф би трябвало да бъдат по-загрижени за окончателното разрешаване на личните проблеми в битката с корупцията и престъпността ", заключава Щайнакер.

*Използваме превода на www.dnevnik.bg
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР